Municipalităţile şi companiile pentru foraje orizontale recunosc că modalitatea de înlocuire trenchless “ţeavă în ţeavă”, în original “pipe bursting”, este o modalitate cu adevărat eficace şi efectivă pentru înlocuirea canalizărilor învechite, de mici dimensiuni, sau pentru înlocuirea canalizărilor, conductelor de apă şi gaze. Procesul în sine include spargerea pe loc a ţevii învechite, tasarea sa în lateral şi realizarea unui traseu nou. Această modalitate permite creşterea cu până la 30% a diametrului conductei vechi, în funcţie de condiţiile de sol. În funcţie de modelul maşinii, fie pneumatică sau hidraulică, echipamentele pentru înlocuirea trenchless a ţevilor prin “pipe bursting” pot ajunge la performanţe de aşezare trenchless a ţevilor cu diametrii între 50 mm şi până la 762mm.
Înainte de începerea lucrărilor cu maşinile pentru “pipe bursting” este necesară realizarea în traseul deja existent a două cămine cu dimensiuni de până la 3×3 metri, în funcţie de felul şi diametrul ţevii aşezate. În primul cămin este aşezată mașina şi sunt puse la loc prăjinile, fiind amplasate de-a lungul conductei existente. După ce prăjina ajunge până la căminul de ieşire, la aceasta va fi ataşat un dispozitiv de lărgire care trage după sine noua ţeavă. Urmează lărgirea şi aşezarea simultană a noii ţevi până la căminul nr. “1”.
Maşinile de înlocuire “ţeavă în ţeavă” au în componenţă, în general, două elemente. Primul element este platforma lansată în căminul realizat, aceasta reprezentând unul sau două cilindre hidraulice care transferă efortul de lucru asupra prăjinilor prin prinderi speciale.
Al doilea component este staţia hidraulică prin care se alimentează platforma de lucru.
Maşinile potrivite pentru realizarea de “pipe bursting” pentru ţevi cu diametrul între ф200 şi până la ф315, trebuie să aibe forţa de tracţiune de minim 46 tone metrice.
Maşinile potrivite pentru realizarea de “pipe bursting” pentru ţevi cu diametrul între ф150 şi până la ф500, trebuie să aibe forţa de tracţiune de minim 114 tone metrice. Astfel se garantează funcţionarea fără probleme în orice tip de sol şi distrugerea oricărui tip de conducte vechi existente.
Conexiunea dintre prăjini trebuie realizată cu filet, astfel evitându-se desprinderile cauzate prin surparea conductelor şi reducându-se riscurile de accidentare a operatorilor.
Maşina trebuie să funcţioneze bidirecţional, astfel se asigură performanţe superioare şi se reduc dimensiunile necesare pentru căminele de plecare.
Maşinile cu care se execută lucrările cu diametrii de peste 315, trebuie să fie dotate cu stabilizatoare hidraulice în vederea stabilizării şanţului şi asigurarea siguranţei şi securităţii pentru operatori.