Principiul de bază al tehnologiei de microtunelare este așezarea conductelor prin intermediul utilajelor de microtunelare, cunoscute și sub numele de mașini capabile să sape tuneluri, controlate la distanță (TBM). Acest tip de maşini se folosesc pentru sistemele de canalizare în diferite condiţii geologice (de la argilă nisipoasă şi până la roci) la adâncimea dorită fără decopertare/desfacere completă a carosabilului sau a infrastructurii din jur.
Pentru realizarea conductelor prin tehnologia amintită mai sus, companiile de construcţii folosesc mașini capabile să sape tuneluri, controlate la distanță care oferă posibilitatea de monitorizare continuă a traseului şi a direcţiei, a adâncimii şi a unghiului de abordare a forajului. Acestea nu impun limitări în adâncimea de forare, iar lungimea forajului poate atinge până la 100 m sau mai mult în condiţia în care pe traseu nu va fi necesară efectuarea de devieri, modificarea direcţiei sau executarea echipamentelor. În cazul canalizărilor această distanţă poate fi de cca. 60 m datorită nevoii de realizare a unui cămin de plecare/ieşire.
Acest tip de tehnologii trenchless (prin lansarea ţevilor – pipe jacking) se aplică pentru montajele de ţevi cu diametrul între 250 mm şi până la 2000 mm. Principiul este similar cu cel prin care sunt construite metroul sau tunelurile cu diametre mult mai mari. Lungimea forajului poate fi până la 50 – 80 m. (în unele cazuri şi până la 100 m), ţeava fiind montată treptat, pe secţiuni.
Principiul de lucru al maşinii pentru instalarea trenchless a ţevilor prin lansare, prin aşezarea trenchless teleghidată, este analogică cu microtunelarea. În general, se instalează o mașină într-un anumit cămin de pornire, cu capul percutor orientat în direcția conductei de canalizare și căminului de recepţie. Constanta monitorizare permite rectificarea direcţiei de mers pentru obţinerea pantei solicitare şi proiectate şi pentru ca ţeava de canalizare să fie trasă pe traseul proiectat. După maşina teleghidată vin şi ţevile de canalizare, prin tragere, care sunt de dimensiuni diferite în funcţie de diametrul ţevii şi a căminului de plecare.
Montajul pleacă din a.z. cămin de plecare sau de pornire, înăuntrul căminului fiind amplasată şi maşina cu capul percutor. Maşina de microtunelare este ulterior ghidată pe traiectoriul solicitat, astfel încât să fie realizat traseul proiectat. Dimensiunile căminului de plecare sunt stabilite în funcţie de diametrul conductei de canalizare.
Maşina trebuie să îndeplinească următoarele prevederi privind parametrii: