Cum plasezi o conductă de apă sub râul Rositsa, Bulgaria – misiunea este posibilă cu ajutorul Ditch Witch JT30 All Terrain
O misiune destul de grea, având în vedere faptul că albia râului este aşezată pe o fundaţie de rocă extrem de dură, monolită, pe diferite straturi. Dar misiunea nu este în nici un caz imposibilă, dacă aveţi la dispoziţie tehnica potrivită. Însă dacă aveţi în dotare foreza orizontală pentru toate terenurile Ditch Witch JT30 All Terrain, misiunea nu doar că este posibilă, ci este şi pe deplin realizabilă, într-o zi sau două şi la un cost incredibil de mic.
Foreza orizontală pentru toate terenurile Ditch Witch JT30 All Terrain este dotată cu tehnologie brevetată de forare prin roci dure și orice teren dificil. Foreza a fost expusă pentru prima dată la Târgul de la Plovdiv – Bulgaria, iar la câteva săptămâni mai târziu a fost făcută o demonstraţie practică, în teren, lângă Sevlievo – Bulgaria. La demonstraţia practică, cu elemente de instruire, au participat reprezentanţi din diferite companii de construcţii din Bulgaria. Din partea producătorului Ditch Witch a participat managerul regional pentru Europa de Sud, Orientul Mijlociu și Africa – Fernando Ferreira, iar secvenţa şi paşii ce trebuie urmaţi în fiecare lucrare au fost explicaţi de Jeff – un operator american însărcinat cu activităţile de demonstrare şi care are o experienţă vastă.
Locul la care a fost ţinută formarea nu a fost ales întâmplător, deoarece demonstraţia în sine a avut loc în condiţii reale şi cu o sarcină foarte clară: realizarea unui foraj orizontal cu o lungime de cca. 70 m şi cu un diametru de cca. 200 mm cu plasarea de conducte cu presiune sub râul Rositsa, lângă oraşul Sevlievo – Bulgaria, parte dintr-un proiect real de construcţii. O particularitate foarte importantă a fost faptul că până la acel moment, alte două companii au încercat să foreze cu mașini similare, dar fără succes. Pare se că ultima speranţa este Ditch Witch JT30 All Terrain.
Acest echipament se deosebeşte prin tehnologie de foraj brevetată: o tijă hexagonală solidă este încorporată în fiecare prăjina de foraj, iar capul de lucru este dotat cu o daltă cu trei role. Spre deosebire de celalte foreze, la JT30 All Terrain rotația prăjinii exterioare poate fi oprită astfel încât capul forezei să fie poziționat într-o anumită direcție în care operatorul dorește să devieze tijele împreună cu capul. Prin rotirea capului de lucru cu daltă cu trei role, prăjinile încep devierea în direcţia necesară, toate acestea realizabile şi în cele mai dure roci. Devierea şi schimbarea direcţiei se poate face în toate direcţiile. Acest lucru este posibil, datorită capulului forezei care este alcătuit din două părți îmbinate la un unghi de 2 °, ceea ce face virarea extrem de ușoară. Pe fundul forajului, dalta cu trei role poate fi îndreptată în sus şi prin rotirea progresivă forajul este ghidat în sus. Devierea în toate celelalte direcţiile urmează aceeaşi logică. Procesul este pe deplin controlabil, mişcarea capului fiind monitorizată de un al doilea operator printr-un sistem de localizare, datorită căruia se dau instrucțiuni operatorului din mașină.
În cazul sondajului efectuat sub râul Rositsa, situaţia este şi mai complicată. Albia râului este compusă din câteva straturi de rocă extrem de dură, amplasate la câteva niveluri. În situaţiile cu celelalte foreze, capul era îndreptat şi începea înfigerea în rocă, dar în loc de înfigere se producea alunecare pe stratul inferior de rocă şi era imposibilă pătrunderea în adâncime – asta se întâmplase cu celelalte două încercări de forare orizontală. Pentru a aduce la bun sfârşit sarcina, Ditch Witch folosește o tehnologie specială: dalta cu trei role se roteşte cu mare viteză, astfel încât “să se prăbuşească” doar în adâncime şi astfel să realizeze un fel de front în rocă din care operatorul ulterior să seteze direcţia dorită de forare.
Construcţia în sine a maşinii este foarte inventivă, fiind totodată extrem de practică şi coroborată cu aplicarea. Stabilizatoarele frontale reprezintă doi melci ce se înfig în sol, iar vârfurile lor sunt dotate cu zimţi speciali pentru pătrunderea prin roci. Sarcina lor este să ţină maşina la un loc, nemişcată. Poziţia orizontală a maşinii este asigurată prin alte două stabilizatoare autonome. Sub platforma funcţională cu prăjini este amplasat şi un sistem de stabilizare special, independent de şasiul maşinii, un fel de platformă tip foarfecă prin care este setată înclinarea platformei funcţionale. De aceea este posibilă rămânerea pe sol, în poziţie de funcţionare, şi a părţii cu şenile a maşinii. Toate acestea asigură stabilitatea superioară în timpul forajului.
Ditch Witch JT30 All Terrain vine cu diferite seturi de prăjini și poate fi echipată atât pentru forajele în rocă, cât și pentru cele în sol normal. Mașina beneficiază de un sistem complet automatizat pentru alimentarea, rotirea și deșurubarea prăjinilor, precum și pentru alimentare / extragere, incl. funcția de pilot automat. Forajul cu cuplu foarte mare este specific acestui model. La rândul său, pompa de apă are o capacitate foarte mare, care este necesară mai ales pentru forajele în roci dure. Pentru forajele orizontale se foloseşte de obicei apă cu un agent de legare – liant (de obicei bentonită), care este alimentat de la stația de amestecare parcată lângă foreză. Unul dintre rolurile apei în timpul forării este răcirea transmițătorului situat în capul de lucru și care oferă informații despre locația forezei. Însă, funcția mai importantă este legată de executarea unui foraj curat, deoarece particulele de material erodat se întorc înapoi la excavarea inițială datorită presiunii ridicate a apei, pe pereții forajului formându-se un strat sub formă de gel cu funcţia de armare, iar bentonita și polimerii dizolvați în apă contribuie la asta.
Se înţelege de la sine că, fără o astfel de foreză orizontală, realizarea conductei cu presiune s-ar putea face dar ar implica o mare pierdere de timp și de bani – de exemplu, să fie deviat cursul râului Rositsa, într-o albie nouă, lucru ce ar necesita lucrări majore de excavare. În plus, ar apărea şi probleme cu proprietatea terenurilor și a liniilor de înaltă tensiune în imediata vecinătate, necesitatea autorizațiilor speciale de mediu care trebuie obţinute de la autoritățile locale sau de la cele de stat etc. formalități documentare. După devierea cursului râului ar urma desecarea, săparea unei tranşee, stabilizarea, aşezarea conductei şi refacerea pas cu pas a albiei, a peisajului din apropiere etc. activităţi care ar dura luni bune şi care ar necesita implicarea diferitelor maşini costisitoare de săpat şi transport. Alternativa este un maxim de două zile lucrătoare cu un echipament precum este Ditch Witch JT30 All Terrain, şi aceasta este evident, singura soluție corectă din punct de vedere tehnic și economic.