Dezvoltarea noilor tehnologii a ajutat întotdeauna la rezolvarea celor mai dificile sarcini pentru reabilitarea conductelor vechi. În cazul de faţă este vorba despre o tehnologie nouă, inovatoare pentru reabilitare prin tub în spirală. Sistemul patentat SWP garantează reabilitarea ecologică a conductelor existente cu diferite diametre și forme. Este posibil ca reabilitarea să se efectueze fără a se opri din funcţionare conducta. Această metodă este extrem de eficientă pentru diametrele mari.
SWP reprezintă un profil din PVC cu nucleu din metal. Îmbinarea profilului se face cu ajutorul unei prinderi brevetate Rib Lock, care este extrem de puternică și fiabilă. Odată ce profilul este așezat pe întreaga lungime a conductei vechi, rostul dintre conducta nouă și conducta veche este umplut cu material special, ceea ce oferă rezistență și durabilitate lucrării.
Acest sistem poate fi instalat într-un cămin de vizitare de capăt, deja existent, fără nevoia de lucrări de excavare. Același sistem poate fi utilizat pentru reabilitarea verticală a puțurilor, a căminelor etc. Profilul din PVC utilizat pentru ţeava în spirală este alimentat de la suprafață către maşina specială care face montarea. Sistemul respectiv trage din tamburul de la suprafaţă profilul PVC și rolueşte, înfăşoară suplimentar, profilul formând profilul noii țevi.
După ce întreaga țeavă este așezată la loc, se instalează şi un suport metalic, prin care se aplică mortar de înaltă rezistență, care etanșează distanța dintre conducta nouă nouă și cea veche. După întârirea acelui material, conducta este gata de punere în funcţiune.
Înlocuirea conductelor este uneori o activitate extrem de costisitoare, având rezultat închiderea străzilor și provocând mari inconveniente locuitorilor. În prezent tot mai mulți constructori și antreprenori preferă reabilitarea conductelor vechi în loc să le înlocuiască cu altele noi din cauza termenelor mai scurte, a costurilor mai mici și a inconvenienţelor mai puţine pentru cei din jur. În Uniunea Europeană, această tehnologie devine din ce în ce mai populară și în viitor aproape toate reparațiile planificate vor implica reabilitarea, nu înlocuirea. Acest lucru se datorează faptului că toţi membrii Uniunii Europene au primit finanţare pentru construcția sistemelor de canalizare, iar acum pentru protejarea mediului vine la ordinea zilei mentenanţa (reabilitarea) sistemelor de conducte mai vechi . Datorită tehnologiei deja perfecţionată pentru reabilitare cu ţeavă înfășurată realizată în conducta veche, procesul de reabilitare a conductelor vechi va fi mult mai ieftin decât înlocuirea, ceea ce va însemna posibilitate pentru reabilitarea unui număr mult mai mare de conducte vechi.
Flexibilitate – diferite diametre ale ţevilor, diferite forme ale ţevii sau modificarea diametrelor ţevii nu reprezintă o problemă pentru acest sistem care este destul de flexibil pentru a se adapta mai multor condiţii.
Constructivitate – cu această tehnologie se pot repara traseele vechi, se poate repara panta unei anumite ţevi şi se pot evita diverse anomalii hidraulice.
Accesibilitate – Tehnologia nu necesită pregătire specială şi nici personal înalt calificat. De asemenea, montajul acestor ţevi în spirală nu perturbă viaţa de zi cu zi, nu cauzează aglomerări de trafic, poluare etc.
Siguranţă – mai sigură decât metoda convenţională de înlocuire. Nu necesită aproape nici un fel de activităţi de excavare care ar putea duce la accidente.
Cost mic – cu 20-40% mai ieftin decât modalitatea convenţională cu şanţ deschis.