безизкопни технологии
Instalarea, întreținerea și repararea infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare necesită investiții majore. De peste o sută de ani, rețelele de distribuție a utilităților au fost amplasate în conducte subterane sau canale. Pentru acestea au fost mereu necesare decopertări. Deseori aceste reţele sunt amplasate sub arterele rutiere, sub clădiri, ceea ce le face greu accesibile. Sub acest aspect am decis să vă povestim mai multe despre tehnologiile trenchless…
Atunci când infrastructura de conducte nu este întreţinută, se opreşte din funcţionare. În cazul sistemelor de alimentare cu apă, acest lucru poate rezulta în scurgeri şi insuficienţe de apă. În cazul sistemelor de canalizare, conductele crăpate şi ţevile deteriorate pot însemna contaminarea apelor din pânza freatică prin scurgerile de ape reziduale. Toate acestea având un impact major asupra mediului şi sănătăţii umane.
Cele mai vechi sisteme de utilități în suteran, sunt situate de obicei în apropiere de suprafață. Sistemele instalate mai târziu sunt amplasate cel mai frecvent la adâncimi mai mari sau sunt “împletite” cu instalațiile inițiale. Modalitatea convenţională de reparaţii /prin săpături, decopertarea suprafeţei/ perturbă traficul şi infrastructura; are impact negativ asupra mediului – se deteriorează calitatea aerului, apar deversări şi contaminări, se produce zgomot, este afectată până şi flora locală. Acest lucru, la rândul său, reduce calitatea vieții localnicilor. Asigurarea şi menţinerea serviciilor de utilităţi sigure şi eficace necesită tehnologii coroborate cu prevederile cadrului normativ în materia ecologiei.
Tehnologiile trenchless reduc la minim decopertările şi lucrările de excavaţii, reducând semnificativ impactul negativ asupra mediului pe care-l au de obicei instalarea, mentenanţa şi reparaţiile. Prin minimizarea necesarului de excavaţii, se reduc şi ambuteiajele şi traficul greu, scade nivelul de poluare a aerului şi zgomotul. În plus, копните технологии pot beneficia de conductele existente şi de materialele disponibile, astfel încât să nu existe daune şi nici obstacole provocate prin lucrările de excavaţii.
În momentul de faţă, se aplică două modalități de bază pentru amplasarea noilor conducte sau înlocuirea vechilor comunicații subterane – convenționale prin excavare (cu şanţ deschis) și trenchless.
Modalitatea convenţională se caracterizează prin executarea unui volum mare de muncă fizică. De regulă, excavarea cantităţilor imense de sol înseamnă mult timp şi mijloace financiare, iar punerea la loc a acestei mase este şi ea un proces costisitor. În plus, o mare parte a activității în toate cele patru etape descrise, presupune muncă intensă, implicând diferite abilităţi care trebuie coordonate între mai multe companii și autorități. Aducerea la îndeplinire a unui proiect amplu poate necesita mult timp şi poate crea greutăţi pe plan social, economic şi ecologic.
Proiectele pentru tehnologiile trenchless presupun o evaluare atentă a stării existente a conductelor subterane și a condițiilor de sol pentru selectarea celui mai potrivit echipament. Alegerea tehnicii potrivite, locul orificiului pilot şi rutei noii conducte presupun cercetări iniţiale detaliate. Tehnologia și abordarea trebuie determinate luându-se în considerare posibilitatea de a face o mică excavare care va fi folosită ca punct de plecare.
Folosirea tehnologiilor trenchless presupune realizarea a doar 5% din lucrările de săpături necesare pentru abordarea convenţională. Această modalitate vine şi cu o serie de alte avantaje unice – la aşezarea noilor conducte inginerii pot efectua foraje de cercetare în aproape orice tip de condiţii de sol, indiferent de adâncime; se realizează şi economii deoarece nu este necesară efectuarea marilor săpături şi acoperirea lor la loc după aceea. Faptul că infrastructura rămâne intactă şi mediul nu este afectat, face ca trenchless să fie modalitatea preferată.