Forajele orizontale direcţionate mai poartă şi denumirea de „sondaje direcţionate – Guided Boring“. Acestea câştigă tot mai mult în popularitate. Se fac în două sau trei etape. În primul rând se face un orificiu pilot (sondaj/foraj) care este ulterior lărgit până la dimensiunea necesară. De regulă, forarea începe de la suprafaţă şi pe parcursul întregului proces se aplică lichid de foraj care are în componenţă apă, bentonită şi polimeri.
Maşinile pentru executarea forajelor orizontale direcţionate vin în diferite dimensiuni – compacte, mobile şi foarte mari, în funcţie de scara lucrării. HDD este un proces absolut controlabil, iar în momentul de faţă tehnica a ajuns la un nivel destul de perfecţionat încât să permită realizarea reţelelor de canalizare cu precizie de până la 0.1%. Deja au fost realizate câteva sisteme similare pe teritoriul Bulgariei. Modalitatea se foloseşte pe scară largă pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă, cablu, gaze şi pentru conductele petroliere.
Microtunelarea sau pipejacking este forma mai precisă a forajului orizontal, cu ajutorul căreia se pot obține rezultate extrem de precise. Această modalitate se aplică pentru manipulările de ţevi cu diametre mai mari şi cu distanţe mai lungi. Pentru microtunelare se folosește un echipament capabil să sape tuneluri TBM (Tunel Boring Machine) controlat din suprafață. Acționarea şi deplasarea acestui echipament se face prin nişte cilindri hidraulici montați în căminul/orificiul de pornire. Cămăşuiala tunelului este făcută cu nişte ţevi special proiectate, fixate în spatele utilajului TBM şi care servesc ca o legătură între utilajul de microtunelare şi cilindrii hidraulici din şanţul de pornire. Această tehnologie se foloseşte pentru marile ţevi din beton – de peste 400 mm, dar de ceva timp încoace se poate aplica şi pentru instalarea ţevilor cu diametre de până la 2500 mm, chiar şi mai mari, realizate din GRP, beton etc.
Cârtiţele pneumatice se folosesc de obicei pentru subtraversările pe distanţe mai scurte, dedesubtul drumurilor şi pentru alte echipamente, precum şi pentru aşezarea branşamentelor către clădiri. Cel mai mare avantaj este mobilitatea şi poziţionarea rapidă. Aplicarea ţecilor/conductelor poate fi realizată în câteva minute, iar precizia și exactitatea sunt la nivel foarte înalt. Pot fi folosite maşini de dimensiuni mai mari pentru înfigerea țevilor de cuvelaj cu diametre de până la 2500 mm. Acest proces se efectuează prin ataşarea ciocanului la partea din spate a țevii care urmează a fi înfiptă, ulterior ciocanul respectiv începe împingerea ţevii în pământ. Instalarea în sine se face foarte repede şi uşor, fără impact pe mediu.
Ţeavă-în-ţeavă este o modalitate pentru înlocuirea ţevilor şi conductelor existente. Acesta câştigă tot mai mult în notorietate datorită faptului că infrastructura învechită necesită înnoire. Deoarece sunt deja realizate comunicaţii în jurul conductelor existente, cu trecerea timpului înlocuirea lor fără a deteriora infrastructura se dovedeşte a fi o provocare mare. Această modalitate oferă posibilitate ca înlocuirea să fie efectuată fără nici un fel de pericol pentru echipamentele din jur şi permite manipularea ţevilor cu diametru mare. Înlocuirea se face prin distrugerea/sparegerea ţevii vechi şi aşezarea la locul ei a unei ţevi noi.
Reabilitarea conductelor existente este o modalitate relativ nouă. Prin acest procedeu de lucru, după curăţarea conductei vechi și stabilirea daunelor, ţeava primeşte o cămăşuire nouă care o întărește și o face mai rezistentă. Astfel, în practică, se obține o conductă nouă în cea veche, fără o modificare semnificativă a diametrului. Grosimea noii acoperiri depinde de cerinţele caietului de sarcini. Utilizarea pe scară largă a acestei modalităţi de lucru se datorează faptului că nu se schimbă capacitatea conductei.
Fiecare dintre aceste modalităţi poate fi cercetată şi documentată cu ajutorul CCTV – camere mobile special concepute pentru această destinaţie. Datorită lor se pot obţine informaţii complete şi de încredere care pot garanta precizia aşezării trenchless. Camerele pot fi folosite pentru a verifica cât de fiabile sunt conductele vechi, starea lor tehnică, grosimea peretelui etc.