Tehnologii Trenchless
Tehnologiile bulgare trenchless încep să ia avânt pe teren local și câștigă recunoaștere în străinătate.
Termenul „fără tranșee” – trenchless – uneşte un grup de tehnologii pentru construcția și reabilitarea conductelor, ale căror trăsătură cea mai specifică este lipsa necesității de a desfășura activități de excavare cu şanţ deschis, pentru așezarea diferitelor conducte. Tehnologiile trenchless oferă o serie de avantaje companiilor de construcții și finanţatorilor, prin care este posibilă executarea lucrărilor de realizare infrastructură subterană, fără a fi nevoie de desfacere a infrastructurii terestre.
În prezent tehnologiile trenchless oferă ajutor pentru soluţionarea unor probleme complexe şi majore cu infrastructura subterană, într-o modalitate economică şi fiabilă, cu perturbări minime ale vieţii comunităţii şi cu impact minim pe mediu. Există diverse tehnologii pentru construcția și repararea lucrărilor de excavare a infrastructurii rutiere existente.
În general, activităţile trenchless pot fi împărţite în lucrări de contrucţii sau de reabilitare.
Unele dintre avantajele tehnologiilor trenchless pentru beneficiar sunt: termene scurte de executare;
instalarea de comunicații sub diverse obstacole, în cazurile în care este imposibilă sau prea scumpă efectuarea de instalaţii prin tehnologii convenționale; un șantier foarte mic care necesită de 10 ori mai puțin spațiu decât şantierele pentru tehnologia standard; cu un minim de mașini de construcții angajate;
aproape fără lucrări de săpături; cu risc nesemnificativ de deteriorare a comunicațiilor deja existente; cu grad ridicat de siguranță şi securitate la locul de muncă; fără costuri pentru refacerea îmbrăcămintei rutiere; fără costuri pentru reparațiile ulterioare în anii următori.
Avantajele pe care
le oferă tehnologiile acestea pentru societate şi pentru mediu, nu sunt şi ele de neglijat. Datorită noilor tehnologii trenchless pentru realizarea infrastructurii în subteran, se pot evita ambuteiajele în trafic sau îngreunarea traficului în oraşele bulgare care nu numai că au crescut în ultimul timp, ci şi se confruntă cu un trafic rutier tot mai greu. În plus, praful şi zgomotul pe care le generează noile tehnologii sunt reduse la minim, astfel încât confortul de viaţă și de muncă în zona de construcție nu este redus. Lipsa săpăturilor deschise presupune şi lipsa riscului de afectare a celorlalte comunicații care pot fi deteriorate prin excavatoarele sau tehnica folosite în metodele convenționale cu şanţ deschis. Un avantaj semnificativ este păstrarea integrității îmbrăcămintei asfaltice sau pavajelor străzilor și trotuarelor, care, cu tehnologiile convenţionale de construcție, trebuie distruse și ulterior refăcute la loc. Şi tocmai refacerea pavajelor devine o problemă majoră pentru municipalități, care în general impun un control minim asupra calității activităților de refacere și totul este lăsat la bunăvoința companiei de construcții. Iar în cazul în care nu există bunăvoinţă, consecinţele au fost suportate în întregime de municipalitate şi de cetăţeni.
În Bulgaria abia acum începe realizarea reţelelor în subteran. Săptămâna trecută, ministrul dezvoltării regionale și al lucrărilor publice Lilyana Pavlova a lansat o altă acțiune de îndepărtare a cablurilor suspendate de pe fațadele clădirilor, stâlpilor de iluminat stradal și copacilor, unde acestea sunt plasate în încălcarea tuturor prevederilor, de către operatorii de comunicaţii prin cablu. Cât de reușite vor fi aceste acțiuni este o altă chestiune, deoarece în trecut a mai fost instituită o interdicție pentru cablurile trase în aer liber şi care datează din 2004, termenul interdicţiei fiind prelungit de două ori – până în 2005 și până în 2007. Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu, aceste cabluri trebuie mutate în subteran. Această tendinţă definește tehnologiile trenchless ca fiind extrem de promițătoare.
Există diverse metode pentru realizarea trenchless a infrastructurii subterane. În funcție de caracteristicile fiecărui obiectiv sau şantier, pot fi aplicate unul sau mai multe tipuri de tehnologii de construcție:
Forajele orizontale direcţionate – pentru executarea lor se foloseşte o foreză care oferă posibilitate pentru îndreptare extrem de precisă a capului percutor. Această este şi una dintre cele mai pe larg răspândite modalităţi de construcţii trenchless în Bulgaria. Astfel devine posibilă construcția de instalații trenchless cu o lungime de până la 500 m. Se foloseşte pentru aşezarea cablurilor optice, conductelor de apă, conductelor de gaze naturale, electricitate.
O bună gestionare a infrastructurii necesită utilizarea eficientă a resurselor disponibile. Cadrul legislativ tot mai strict în domeniul protecției și siguranței mediului au obligat companiile să caute alternative la modalităţile tradiţionale cu şanţ deshis, pentru construirea și reconstrucția comunicațiilor subterane existente. În răspuns la aceste nevoi în creștere, au evoluat tehnologiile trenchless. Aplicarea acestor tehnologii în construirea şi reconstruirea infrastructurii subterane vine atât cu avantaje economice, cât și cu numeroase avantaje sociale față de modalităţile clasice cu şanţ deschis. În unele cazuri, tehnologiile trenchless sunt singura modalitate posibilă pentru aducerea la bun sfârşit a proiectului.
(Sursă: Raicommerce)
Utilities pag. 33
TEHNOLOGIILE TRENCHLESS
>>>
APRILIE 2012
UTILITIES 33
Utilities pag.34
34
UTILITIES APRILIE 2012
TEHNOLOGIILE TRENCHLESS
Procesul în sine este practic o dirijare în sol a unui cap percutor dotat cu transmiţător, sub un unghi de 30 de grade, ulterior la atingerea adâncimii dorite, capul este aşezat în poziţie orizontală şi începe executarea forajului orizontal – obiectul sarcinii. Pentru deplasarea a.z. “cârtiţe” se foloseşte un lichid/fluid special de foraj, injectat sub presiune. Instalaţiile astfel realizate sunt îmbinate cu orificiile tehnologice existente din capetele tronsonului nou forat.
Microtunelarea – reprezintă înfigerea strict direcţionată a ţevilor pilot. Cu această modalitate de construcţii subterane, capul percutor cu segmenţi din ţevile pilot prinşi de acesta, este înfipt în sol prin acţiunea cricurilor hidraulice din căminul de vizitare din care pleacă construcţia. Întregul proces este controlat de la distanță de către un operator care se află la suprafață. Forța hidraulică de la secțiunile înfipte este transmisă de la una la alta până când foreza ajunge la cel de-al doilea cămin de vizitare prin care iese la suprafaţă. După amplasarea ţevilor de montare, urmează aşezarea conductelor pentru instalaţii sau cabluri pentru care a fost realizat forajul orizontal. Microtunelarea se aplică pentru şantierele sau sarcinile de construcţii care presupun un diametru mai mare al infrastructurii ce se doreşte a fi aşezată în subteran – canalizare, conducte petrol, fiind folosită chiar şi în construcţiile de tuneluri auto sau de cale ferată.
Una dintre tehnologiile trenchless foloseşte modalitatea de deplasare a solului pentru realizarea forajelor cu o lungime de până la 40 m. Se foloseşte şi este foarte răspândit în realizarea ramificaţiilor de la şi către clădirile rezidenţiale, reprezentând ţevi sau conducte din mase plastice sau metal şi care se conectează la reţeaua de utilităţi a oraşului. Această modalitate presupune realizarea prin proceduri standard a două cămine tehnologice aşezate la ambele capete ale traseului ce se doreşte a fi parcurs. Foreza este ulterior nivelată în căminul de lansare primind ulterior un impuls iniţial prin acţiunea ciocanului pneumatic. Ţevile sau cablurile care urmează a fi trase, sunt fixate la foreză şi astfel pe măsură ce aceasta înaintează, sunt şi ele aşezate în subteran.
Înfigerea tuburilor şi ţevilor de cuvelaj – se folosesc ţevi de montaj din oţel cu diametrul de până la 1,5 m şi cu lungimea de până la 30 m. Aceasta este o procedură extrem de utilă şi larg răspândită pentru lucrările ce presupun trecerea sub căi ferate şi sub autostrăzi sau drumuri cu lăţime mare, pentru lucrări în terenuri cu relief specific (râuri, dealuri) şi pentru lucrările terestre ce necesită un plus de atenţie şi pe care celelalte modalităţi de lucru le-ar pune în pericol de deformări.
Dezvoltarea tehnologiilor trenchless în Bulgaria a fost apreciată şi la cele mai recente expoziții internaționale în domeniul apei Wasser Berlin 2011 și în domeniul tehnologiilor trenchless – No-Dig Berlin 2011. În cadrul acestor evenimente au fost decernate şi premiile anuale ale Societăţii Internaţionale pentru tehnologiile trenchless – ISTT. Premiile au fost pentru realizări la nivel mondial pe parcursul anului în 5 categorii – reabilitare conducte, instalare conducte, produse, material de cercetare, muncă științifică prestată de un student. Premiul în categoria “Şantier semnificativ de infrastructură, trenchless” a fost câştigat de societatea “Stroitelna Mehanizatsiya AD” [SA]. Compania a câştigat premiul cu proiectul implementat în termenul stabilit şi cu obiectiv – reabilitare cu succes şi în timp util a 850 de metri conductă de apă în cart. “Moderno Predgradie”, Sofia – Bulgaria, prin tehnologii trenchless, cu echipament produs integral în Bulgaria. Pentru realizarea proiectului “Sofiyska Voda” AD a investit peste 1,89 mil. de leva.