Cârtiţele ghidate pentru aşezarea trenchless a ţevilor sunt soluţia ideală pentru subtraversările cu utilităţi a infrastructurilor existente. Aceste maşini excută foraje securizate datorită soluţiei cu bentonită şi permit contractantului să instaleze trenchless în subteran toate felurile de conducte, subtraversând curţi, clădiri şi străzi cu perturbarea minimă a echipamentelor şi traficului din jur. Spre diferenţă de maşinile pneumatice de tip “cârtiţă”, forajele se fac cu precizie maximă de până la 0,01% pentru orificiile cu până la 1400 mm în diametru. Acest fel de aşezare trenchless permite forajele în orice feluri de soluri, inclusiv în roci.
Înainte de începerea lucrărilor cu utilajul ghidat de tip “cârtiţă”, este necesară realizarea în traseul deja existent a două cămine, respectiv de plecare şi de capăt, cu dimensiuni de până la 2×1 metri, în funcţie de felul şi diametrul ţevii aşezate.
În cazul acestui fel de foraje trebuie acordată atenţie faptului că utilajul urmează a fi poziţionat în apropiere imediată de săpătura făcută, nu în interiorul ei. Datorită acestei amplasări, este posibilă protejarea maximă a infrastructurii existente în jur, deoarece căminele de plecare şi la capătul traseului sunt de mici dimensiuni.
Utilajul este compus din două părţi. Prima parte a.z. parte de lucru este dotată cu un tablou de comandă, cu motoare hidraulice şi cu prăjini de forat. A doua parte este staţia de bentonită care asigură alimentarea cu soluţia necesară pentru efectuarea forajului.
Maşina de foraj orizontal cu care se fac foraje de până la ф 450 trebuie să vină cu o forţă de presiune de minim 73kN şi cu o forţă de tragere de minim 133kN. Maşina trebuie să fie dotată cu un sistem numit “prăjină în prăjină”, adică două prăjini de forat una în celalaltă şi care se pot roti autonom. Datorită acestei abordări se pot executa foraje fără probleme în orice fel de sol, chiar şi în rocile dure, monolite.
Maşina trebuie să mai aibe în dotare şi o pompă de apă cu o capacitate de minim 189 l/min şi o presiune de minim 103 bar, pentru a se putea garanta siguranţa executării forajului şi pentru a se preveni apariţia eventualelor avarii.
Localizarea capului percutor trebuie să se efectueze cu o exactitate de până la 0.1% pentru realizarea corectă a forajelor.
Sistemul de amestecare a fluizilor de lucru ataşat la utilajul de foraje orizontale, trebuie să poată funcţiona cu două rezervoare deodată, pentru o productivitate mai bună.